5 tips för en bättre sömn

 

 

  1. Välj rätt säng. Att ha en säng som passar just dig är en av de viktigaste aspekterna för en god sömn. För att hitta rätt behöver man oftast testa sig fram. När vi gör en sängprovning med våra kunder går vi genom fyra områden specifikt; funktion, känsla, design och kvalitet. Tillsammans provar vi oss fram vilken säng som ger bäst stöd, ger den känsla man är ute efter och så klart vilken som är snygg och håller över tid.
  1. Sänk temperaturen i sovrummet. Studier visar att den mest lämpliga temperaturen i sovrummet ska ligga mellan 17-19 grader. Men se gärna till att hålla fötterna varma. Det finns till och med studier som visar att man sover bättre med strumporna på. Så med andra ord, håll huvudet kallt och fötterna varma 
  1. Mer motion och mindre kaffe. Koffeinet i kaffet kan ställa till det när man ska komma till ro inför kvällen. Studier visar att man bör ta den sista koppen 6-7 h innan man går och lägger sig. Då är det bättre att använda tiden för eftermiddagskaffet till att ta en rask promenad. Om man motionerar 30-60 min per dag regelbundet kan det göra underverk för din sömn.
  1. Mörkt och tyst. Det är kanske inte en överraskning att man ska ha så mörkt och tyst som möjligt i samband med sömnen. Men i dessa tider med smartphones och Netflix-serier som är svåra att släppa behöver vi nog alla fundera på hur vi varvar ner inför natten. Skärmljuset stör faktiskt våra sömnhormoner och därför rekommenderar forskningen att man inte använder vare sig telefonen eller datorn 1-2 timmar innan man går och lägger sig.
  1. Testa ett tyngdtäcke. Tyngdtäcket uppfanns av en arbetsterapeut i USA och användes ursprungligen för att dämpa oro och skapa trygghet för patienter med t.ex ADHD. Dock visar det sig att effekterna lämpar sig väl för de allra och finns numera i många svenska hem. Studier visar att de som använder tyngdtäcke både får en bättre sömnkvalitet och mer energi till dagens aktiviteter.